A bekezdések, azon belül a szövegrészek, a címsorok, táblázatcellák stb. szövegjellemzőinek beállítására lehetőség van HTML címkékkel és CSS-sel. A CSS elsőbbséget élvez!

 

Betűkészletek (font): Azok a betűtípusok, amiket az oldal a megjelenő szövegben használ. A képernyős megjelenítésekhez talp nélküli, könnyen olvasható betűtípusokat választunk, és ne legyen kettőnél több betűtípus az oldalon (egyik a címeké, másik a sima szövegé).

CSS3 fontok: https://webfejlesztes.gtportal.eu/?f0=2_font

Részletesebben a fontokról (angol): https://www.w3schools.com/css/css_font.asp

 

Karakterformázás HTML elemekkel: https://webfejlesztes.gtportal.eu/?f0=1_szoveg_02

<b>Ez a szöveg félkövér (bold).</b>

<i>Ez a szöveg dőlt betűs (italic).</i>

További HTML címkék: strong (fontos), em (emphasized, hangsúlyozott), mark (marked, megkülönböztetett), small (kicsi), del (deleted, törölt), ins (inserted, beszúrt), sub (subscript, alsóindex), sup (superscript, felső index).

 

Karakterformázás CSS-sel: https://webfejlesztes.gtportal.eu/?f0=2_szoveg

Angolul (és részletsen): https://www.w3schools.com/css/css_text.asp

Beállítható a szöveg (karakterek) színe, háttérszíne, betűtípusa, betű családja, vastagsága (font-weight), mérete (size; többféle mértékegységgel), távolsága a blokk szélétől (padding; https://www.w3schools.com/css/css_padding.asp), igazítása (pl. text-align: justify; a sorkizárt igazítás csal CSS-sel lehetséges; https://www.w3schools.com/css/css_text_align.asp), az aláhúzás (decoration), betűtávolság, sortávolság, árnyék-effektek.

 

A szöveg tagolása: https://webfejlesztes.gtportal.eu/?f0=1_szoveg_08

Ami fontos: bekezdés, üres sor (<br>), vízszintes vonal (<hr>), megjegyzés. A vonalak hosszának meghatározása többféleképpen is történhet:

<hr>
100% szélességű vízszintes vonal.
<hr width=”50%”>
A szélessége 50%.
<hr width=”200px”>
200px szélességű vonal.
<hr style=”width: 350px”>
CSS-sel meghatározott szélesség.
<p>Ez egy <br>bekezdés</p>
A bekezdésen belül sortörés van.

 

Weblap készítés – Tartalom

News Reporter