Készülj önállóan az emelt szintű informatika és digitális kultúra érettségi programozás részére!

Miért Python?

Sokféle programnyelvből lehet választani. Én a Python nyelvet javaslom, mert

 • nagyon magas szintű (ezért, és nem a gyorsaságáért szeretjük), így rövidebb a programkód;
 • egyszerűbb a formátuma, mint pl. a C nyelveknek (C#, C++, …), a kód könnyebben olvasható;
 • a gépet nem terheli agyon, nem foglal súlyos gigabájtokat a háttértáron (mint pl. a Visual Studio), ha az IDLE-t használod;
 • sok dolog megoldható röviden is, és hosszan is (Légy kreatív! De ha később C, PHP vagy Java programnyelveken is akarsz programozni, a hosszú megoldásokat is gyakorold!);
 • a TIOBE díjnyertes indexlistáján (megmutatja, hogy melyik programnyelv mennyire népszerű a programozók körében) a Python rendkívül előkelő helyen szerepel.

 

Így kezdd el:

 • Nézd meg az Oktatási Hivatal érettségiről szóló honlapján, hogy az aktuális vizsgaidőszakban a Python milyen verzióját használhatod, majd töltsd le és telepítsd a gépedre. Ez azért fontos, mert ha elmész emelt szinten érettségizni, az ottani gépeken is azt a verziót fogod találni, ne érjen váratlanul a dolog!
 • Első programként hozz létre egy elso.py fájlt, menj rá az Intézőben a jobb gombbal, és választ az Edit with IDLE lehetőséget. Ennek hatására megnyílik a Python telepítésével kapott egyszerű szövegszerkesztő. Írjál bele egyetlen sort: print(‘Helló, világ!’), majd mentsd el (File/Save vagy Ctrl+s) és futtasd le (Run/Run module menü vagy F5). Fut az első programod! Megnyílik a Python IDLE Shell ablaka és abban látod az eredményt.
 • Érettségin használhatod a PyCharm kódszerkesztőt is a “gyári” helyett, ami különböző szolgáltatásokkal segíti a programozást. Viszont értened kell a konfigurálásához!
 • Tanulmányozd a honlapomon a programozás elmélet szekciót, figyelmesen olvas és tanulj!
 • Menj végig a feladatgyűjteményen, amit összeállítottam – ehhez sok idő kell. Ott témánként és szintenként megtalálod a feladatokat, kezdőtől a verseny szintig. Találsz komplex feladatsorokat is, amiket az érettségin is kaphatsz.
 • Ezek után oldj meg a lehető legtöbb programozási feladatsort a korábbi emelt érettségikből, Minden évben 3 emelt szintű feladatsort találsz, az őszi vizsgaidőszakban egyet és a tavasziban kettőt (informatika, és informatika magyar, mint idegen nyelven). Többen elkészítették az eddigi emelt szintű programozási feladatok megoldásait – töltsd le és tanulmányozd, ha nem megy önállóan!

Készítettem egy gyors ismertetőt (vannak benne gyakorló feladatok is), ami segíthet felkészülni is az emelt informatika érettségire: VG-Python-ismertetőA Python magas szintű programnyelv, ezért sok-sok egyszerűsítés, összevonhatóság, rövidítés és ezekkel kapcsolatos trükk megvan benne. Ezekből állítottam össze egy doksit.

 

Amit még javaslok megnézni

Ha valaki emelt szintű érettségire készül informatikából vagy digitális kultúrából, érdemes meglátogatnia az alábbi oldalakat:

 

Python letöltés: https://www.python.org/downloads/

Gyakorló feladatok: https://irh.inf.unideb.hu/~vargai/download/bevprog/Feladatok.pdf

PyCharm (Community) letöltés: https://www.jetbrains.com/pycharm/download/#section=windows