A honlapot fel lehet dobni fotógalériával és flash animációkkal is, azonban a nagy méretű képek és média fájlok betöltése komolyan lassítja a honlap betöltését. Flash animációkat ma már nem használunk, mert a böngészők nem támogatják. Vigyázzunk, mert a média tartalmak és a szövegek általában szerzői jogi védelem alatt állnak, és nem használhatók a tulajdonos/szerző engedélye nélkül.

A képek jellemzői közé tartozik a forrásuk, a feliratuk, a buboréksúgó (az a szöveg, ami megjelenik, ha az egeret a kép fölé húzzuk) és azt alt (alternatív, magyarázó) szöveg (a gyengén látók számára vannak olyan böngészők, amelyek felolvassák a weblap tartalmát; azok ezt az alt szöveget olvassák fel).

Általában jpg, png és gif típusú képeket használunk, de a weboldalba beágyazhatók svg ábrák is (vektorgrafikusan írja le a pontok, görbék, szövegek…. helyét). A képeket általában egy külön gyűjtőmappába gyűjtjük. Fontos, hogy a kép forrásának megjelölésénél pontosan adjuk meg, hogy a képet melyik mappában találja a böngésző. A HTML fájllal egy mappában levő képeknél elég csak a kép fájlnevét megadni.

A formázásnak CSS-sel sok lehetősége van, ilyenek pl. az átlátszóság és a sarkak lekerekítése.

  1. Állókép beillesztése: https://webfejlesztes.gtportal.eu/?f0=1_kepek_01
  2. Állóképek jellemzői: https://webfejlesztes.gtportal.eu/?f0=1_kepek_02
  3. Háttérkép és képek beillesztése: https://informatika.gtportal.eu/?f0=web_gyak_138

 

Weblap készítés – Tartalom

News Reporter