Válaszolj a következő kérdésekre!

  • Ismertesd a szilárd anyagok lineáris hőtágulásával kapcsolatos kísérleteket!
  • Mit jelent a lineáris, és mit a térfogati hőtágulás, milyen összefüggésekkel írhatók le ezek a jelenségek?
  • Ismertesd a lineáris és hőtágulási együttható szerepét a hőtágulás folyamatában!
  • Ismertess példákat a gyakorlati életből a szilárd anyagok hőtágulására a természeti és technikai folyamatokban!
  • Ismertesd a folyadékok hőtágulásának jelenségét, jellemzőit! Magyarázd el, hogy a víz különleges hőtágulási tulajdonsága hogyan milyen hatással van a természeti folyamatokra!

 

Kísérlet szóbeli érettségihez:  Szilárd anyagok, folyadékok és gázok hőtágulásának bemutatása

Szükséges eszközök:

Bimetall-szalag; iskolai alkoholos bothőmérő; állványba fogott, „üres” gömblombik, üvegcsővel átfúrt gumidugóval lezárva; vizeskád; borszeszégő vagy Bunsen-égő; gyufa.

A kísérlet leírása:

  1. Gyújtsa meg a borszeszégőt, és melegítse a bimetall-szalagot a lemez egyik oldalán! Figyelje meg, hogy miként változik a bimetall-szalag alakja a melegítés hatására! Hagyja lehűlni a szalagot! Mi történik az alakjával? Ismételje meg a kísérletet úgy, hogy a borszeszégővel a szalag másik oldalát melegíti! Mit tapasztal?
  2. Fogja ujjai közé az alkoholos hőmérő folyadéktartályát, esetleg enyhén dörzsölje! Hogyan változik a hőmérő által mutatott hőmérsékletérték?
  3. Fordítsa az üres lombikot a kivezetőcsővel lefelé, és merítse a kivezetőcsövet víz alá! Melegítse a kezével a lombik hasát! Mit tapasztal?

 

Kísérlet szóbeli érettségihez:  A hőtágulás bemutatása – golyó és lyuk hőtágulása

Szükséges eszközök:

Gravesande-készülék (házilagosan is elkészíthető); Bunsen-égő; hideg (jeges) víz.

A kísérlet leírása:

Győződjön meg arról, hogy a golyó szobahőmérsékleten átfér a gyűrűn! Melegítse fel a golyót, és vizsgálja meg, átfér-e a gyűrűn! Melegítse fel a gyűrűt, és így végezze el a vizsgálatot! Hűtse le a gyűrűt a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre, majd tegye rá a golyót, s hagyja fokozatosan lehűlni!

News Reporter